Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner, vi husker: Poul Bundgaard

Artikler
Vi voksne kender Poul Bundgaard fra utallige gode roller og dejlige sange gennem mange årtier. Og selv børn lyser op i et smil, når de ser et billede af ham: „Det er jo Kjeld fra Olsen-banden!“

 

 

Poul Bundgaards blå bog:

 

  • Født: 27. oktober 1922
  • Død: 3. juni 1998
  • Familie: Gift med Bente Kjær, som han fik to børn sammen med. Siden gift med Kirsten Bundgaard solodanserinde, som han fik en søn med.
  • Debut: „Flagermusen“ på Nørrebros Teater i 1947. På film debuterede han allerede fire måneder gammel i en Fy og Bi-farce.
  • Kendt fra: En lang række lystspil, revyer og operetter – og især for rollen som den underkuede Kjeld i Olsen-banden.

 

 

 

Poul Bundgaard begyndte sin filmkarriere i en barnevogn. Han var nemlig kun fire måneder, da Maria Garland skubbede ham rundt i en scene i Fy og Bi-filmen „Professor Petersens Plejebørn“ i 1923. Siden skulle Poul Bundgaard få en stor skuespillerkarriere på film, teater og i revyerne, og han holdt utrolig meget af sit arbejde gennem alle årene. „Jeg har altid elsket mit job. Og jeg elsker livet“, sagde han i et interview med Her&Nu i 1998.

Annonce

 

Poul Arne Bundgaard kom til verden i 1922 som søn af mejerist Peter Bundgaard og Ebba Petersen. Familien boede i en treværelsers lejlighed i Hellerup nord for København. Den tidlige filmdebut kom i stand, fordi familien boede ved siden af Palladium Film, og da filmfolkene manglede en baby til en ny Fy og Bi-film, fik de lov at benytte lille Poul. „Min far fik fem kroner for lånet af mig,“ har Poul Bundgaard afsløret.

 

Poul kom som syvårig på Hellerup Kommunalskole og nød hver eneste dag, han gik der. Men i fjerde klasse måtte han skifte skole, da hans far fik nyt job i København. Familien flyttede til Vesterbro, og på den nye skole blev Poul i begyndelsen mobbet, fordi han skilte sig ud fra de andre ved at være klædt som en fornem Hellerup-dreng. Efter skoletiden gik Poul i lære som købmand i Hovedstadens Brugsforening. I fritiden dyrkede han cykelløb, og så sang han. Han havde arvet en pragtfuld sangstemme fra sin far, som ifølge Poul Bundgaard kunne have drevet det vidt, hvis han havde troet på sig selv.

 

I 1946 reflekterede Poul på en avisannonce og blev indlemmet i koret på Nørrebros Teater. I de følgende år fik den velsyngende, mørkhårede og altid glade mand store roller i utallige operetter, men han blev også flittigt benyttet i teaterstykker.

 

 

Pouls piger

 

 

I 1948 spottede revydirektør Viggo Brodthagen hans komiske talent og hyrede ham til Nykøbing Falster-revyen. Poul undlod bevidst at trække vejret, når han var i Brodthagens garderobe, fordi der var en ulidelig stank af sved. „Han svedte meget under forestillingerne, så i sin garderobe havde han altid et par undertrøjer hængt til tørre,“ mindedes Poul Bundgaard. Giftede man sig med Poul Bundgaard, giftede man sig også med skuespilverdenen. Det erfarede Bente Kjær, som blev Pouls første hustru i 1951. Med hende fik han børnene Steen og Helle.

 

Poul Bundgaard forsøgte at forene rollen som familiefar med sin travle karriere, men han har selv fortalt, at han ikke altid følte sig tilstrækkelig som far. Ægteskabet med Bente sluttede i 1962, og efter at have været alene i et stykke tid, fik Poul Bundgaard øjnene op for en ny smuk kvinde, solodanserinde Kirsten Petersen. Hun og Poul flyttede sammen og giftede sig nogle år senere. De fik sønnen Peter, og hun tog sig godt af hans to ældste børn, da deres mor døde blot 34 år gammel i 1967. Kirsten både forkælede og passede godt på Poul, og vennen Morten Grunwald har sagt det rammende: „Kirsten var nok den største gave, Poul fik i livet.“

 

Som årene gik, blev Poul Bundgaard en stadig større stjerne – på alle måder. Han havde masser af succes med film som „Martha“ og „Slå først, Frede“, og i radioens „Giro 413“ var han et fast indslag med sange som „Tak er kun et fattigt ord“ og „Bordets glæder“.

 

 

Rollen som Kjeld

 

 

I 1968 opfandt Erik Balling og Henning Bahs den rolle, som skulle klæbe sig til Poul Bundgaard resten af livet. Rollen som den duknakkede Kjeld fra Olsen-banden. Poul satte straks sit personlige præg på figuren ved at medbringe en brun fløjlsjakke, han havde købt på en rejse til Mallorca, men som Kirsten havde nægtet ham at gå med. „Kan den bruges?“ spurgte han ydmygt. Det kunne den. Det blev til 13 film frem til 1981, og Poul Bundgaard havde svært ved at slippe rollen som Kjeld. Selv kollegernes drillerier savnede han, som når de hånede ham for den gigantiske madpakke, Kirsten altid smurte til ham.

 

I 1997 blev Ove Sprogøe, Morten Grundwald og Poul Bundgaard genforenet i en endnu en film om den kære forbryderbande. På det tidspunkt var Poul Bundgaard sygdomssvækket og måtte skubbes rundt i en kørestol – og dermed var ringen sluttet, fra dengang han som baby blev skubbet rundt i en barnevogn i sin første film. Poul var lykkelig over at være sammen med de gamle venner igen, men desværre nåede han ikke at fuldføre arbejdet med filmen. Han døde midtvejs i projektet, og de sidste scener med Kjeld måtte spilles af Tommy Kenter, mens Kurt Ravn lagde stemme til. Poul Bundgaard elskede tilværelsen. På sine ældre dage kom han med denne udtalelse: „Livet er den største gave. Bare kedeligt, at så mange aldrig når at pakke den ud“.

 

 

Se Poul Bundgaard som Kjeld i 'Olsen Banden går i krig' fra 1978 

 

Se Poul Bundgaard og Ove Sprogøe synge drikkevisen i lystspillet 'Tre små piger' fra 1968

 

Se Poul Bundgaard of Dirch Passer i sketchen 'Kirkelig TV-forening' fra Cirkusrevyen

 

 

 

Tekst: Kurt Stjernholm Riisberg
Foto: Egmonts Historiske Arkiv og Polfoto
Publiceret: 27-12-2011
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri