Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Stjerner vi husker: Poul Reichhardt

Artikler
Poul Reichhardt var ikke udlært skuespiller, men han blev alligevel operettehelt på Nørrebro Teater, filmstjerne, seerfavorit i fjernsynet samt fast ansat skuespiller på Det Kongelige Teater. Poul Reichhardt kunne nemlig det hele – og altid med et glimt i øjet.

Poul Reichhardts blå bog

 

  • Født 2. februar 1913
  • Familie: Enebarn og søn af slagtermester Carl Christian Peter Reichhardt og hustru Marie Frederikke Larsen
  • Gift tre gange: I 1946 med skuespiller Lili Lani, anden gang i 1955 med skuespiller Margareta Fahlén og tredje gang i 1961 med skuespiller Charlotte Ernst; hun døde 1973 af leukæmi. De fik fire børn
  • Kendt fra: Bl.a. „Styrmand Karlsens flammer“, hvor han sang sit populære potpourri. Blev tildelt en Bodil i 1948 for bedste hovedrolle i „Soldaten og Jenny“. Studenterforeningens æreskunstner i 1964. Blev desuden Ridder af Dannebrog af 1. grad
  • Død: 31. oktober 1985

 

Poul Reichhardt havde i 1940’erne været en populær operettehelt på teatrene, for han var flittig, flot og sang godt. Det beviste han under besættelsen, da han blandt andet medvirkede i „Dollarprinsessen“ på Nørrebro Teater sammen med Gerda Gilboe. Også som filmskuespiller havde han i de år haft en række roller, for eksempel i „Soldaten og Jenny“ og „Frøken Vildkat“. Så han havde potentialet til at blive en folkelig filmstjerne og pigernes helt, og det var en sådan skuespiller, filmselskabet ASA ledte efter til den første filmatisering af en Morten Korch- roman, „De røde heste“, i 1950. Da var Poul Reichardt 37 år.

Annonce

 

I filmen kæmpede den unge reelle landmand Ole Offor nogle hårde dyster mod en uærlig ridefoged, som ville lokke gården fra den yndige, søde datter. Offor fik den unge pige til sidst. Poul Reichhardt fik heltens rolle, den søde pige var Tove Maës, og skurken Jørn Jeppesen. ASA havde valgt den rette i Poul Reichhardt, for „De røde heste“ blev en af dansk filmhistories største succeser, den blev set af 2,3 millioner mennesker. Fra da af var Poul Reichhardt 1950’ernes store publikumsmagnet og en af de mest populære filmskuespillere.

 

Biografgængerne kunne ikke få nok af Morten Korch og Poul Reichhardt, og det blev til otte film i genren i de år. En anden grund til deres popularitet var sangene. „Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer. Forstår du alle hjerter, der banker her og der“, som Poul Reichhardt sang i „Vagabonderne på Bakkegården“ fra 1958, samt „Jeg har min hest, jeg har min lasso“ sunget sammen med Peter Malberg i „Det gamle guld“ fra 1951. Blandt Poul Reichhardts andre film i 1950’erne var „Café Paradis“, „Mød mig på Cassiopeia“ og „Seksdagesløbet“.

 

 

Fra messedreng til styrmand Karlsen

 

 

Poul Reichhardt, født 1913, kom fra en jævn og kærlig Nørrebro-familie. Hans far var kreaturhandler og slagtermester. Poul havde svært ved at læse, så planerne gik på en praktisk uddannelse som enten smed eller udlært i butik. Det passede bare ikke til hans gemyt, så han nappede en tjans som messedreng og vaskerimand på A.P. Møller-skibet Nora Mærsk i fire måneder i 1934. Havet trak dog ikke i den flotte unge mand, men så tog hans mor fat i ham, for hun vidste, at han var betaget af teater

- Måske er det noget for dig? Hun lovede, at hun og hans far ville støtte ham.

 

Poul Reichhardt kom langsomt i gang i 1934, men han blev ikke elev på et teater, han måtte uddanne sig selv og lære af sine fejltagelser. Hele sit liv var Poul Reichhardt villig til at lytte og lære, og han udviklede sig. Det blev bemærket på Nørrebro Teater i 1943. Han så blændende godt ud, havde en maskulin udstråling og en glimrende sangstemme, og det blev til en hel perlerække af roller i de populære operetter som „Flagermusen“, „Den skønne Helene“ „Den glade enke“ og frem for alt „Styrmand Karlsens flammer“, hvor det buldrede og bragede, når Poul Reichhardt som styrmand Karlsen sang sit store potpourri. Det blev til 300 fulde huse, og sangene blev en sand landeplage.

 

Også i privatlivet fængede teatret hos Poul Reichhardt, for han blev som 33-årig gift med skuespilleren Lili Lani, der var otte år ældre end ham. Ægteskabet blev opløst, og hans næste hustru (i 1955) var også skuespiller, svenske Margareta Fahlén. Hans lykkeligste ægteskab var det tredje i 1961 med den 26 år yngre balletdanser og skuespiller Charlotte Ernst. De fik fire børn, inden hun døde af leukæmi i 1973.

 

 

Det Kongelige Teater kaldte

 

 

På Det Kongelige Teater fik Poul Reichhardt i 1950 chancen i „En Sælgers Død“, og han spillede så ypperligt, at det blev til fastansættelse på nationalscenen, hvor han fik krævende roller som Meyer i „Indenfor Murene“ og som Archie Rice i „Tribunehelten“. Han nøjedes ikke med prestigefyldte karakterroller på Det Kongelige Teater, men glædede stadig sit store publikum med onemanshow og optrædener på friluftsscener på Bakken og markedspladser med sine potpourrier. Så manglede kun tv at blive besejret, og det skete i årene 1970-77, hvor Poul Reichhardt var den elskelige bulderbasse flyttemand Olsen i „Huset på Christianshavn“.

 

Poul Reichhardt var et festmenneske, som af kollegerne kærligt blev kaldt „Poul Sengeskræk“, for han var ikke til at drive fra en fest. Han var altid villig til at synge en sang og fortælle et par vittigheder. Men den store arbejdsbyrde sled på helbredet, og i 1981 blev han ramt af en hjerneblødning. Poul Reichhardts sidste år blev stille og triste, men mindet om den folkekære skuespiller lever stadig.

 

 

Se Poul Reichhardt synge 'Er du dus med himlens fugle?' her

 

Se Poul Reichhardt i 'Soldaten og Jenny' her 

 

Hvilken rolle husker du bedst Poul Reichhardt for? Kommentér nederst på siden.

Tekst: Carsten Nødskou
Foto: Egmonts historiske arkiv og DR
Publiceret: 25-06-2012
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Hjemmet i denne uge

Dagens lækkeri