Annonce

Ja tak, jeg vil gerne modtage Hjemmets e-mail nyhedsbrev med artikler, markedsføring mm. fra Hjemmet og Hjemmets partnere. Læs mere om nyhedsbrevet, partnerne og deres produkter her.

Bliv abonnent på Hjemmet

Køb denne skønne Boheme-plaid fra Arctic i 100% ren norsk uld. 

Køb allerede i dag »

Annonce

Brevkassen: Skriv til Vibeke

Har du knas i parforholdet? Problemer med din eks, dine (sted)børn, kollegaer eller andre omkring dig? Står du i det hele taget et sted i dit liv, hvor du ikke helt ved, hvad vej du skal vælge? Så skriv til Vibeke og få et klogt og meget kontant bud på, hvordan du kommer videre.

 

Du kan skrive til Vibeke her: brevkassen@hjemmet.dk

Annonce
Annonce

Sovepillerne gjorde mig til misbruger

Min egen fortælling
Jeg havde aldrig før haft problemer med at falde i søvn. Tværtimod! Så snart mit hoved ramte hovedpuden, gled jeg ind i en salig søvn. Men da jeg for 10 år siden af økonomiske årsager blev nødt til at dreje nøglen om i min lille tøjforretning, ændrede det sig. Nu lå jeg hver nat i min seng og vendte og drejede mig, imens jeg spekulerede over min økonomi og fremtid.

Selvom det var lykkedes mig at få et job, så jeg akkurat lige tjente nok til at dække mine faste udgifter, var jeg stadig bekymret for min fremtid. For ikke bare var min livsdrøm om at være selvstændig bristet, jeg stod også tilbage med en stor gæld. Det nåede ofte at blive lyst udenfor, og fuglene var begyndt at synge, før jeg endelig faldt i søvn. Når vækkeuret et par timer senere ringede, måtte jeg slæbe mig hen på mit nye arbejde, hvor jeg dårligt kunne hænge sammen.
Annonce


Når jeg kom hjem fra arbejde, var jeg udmattet af træthed. Alligevel modstod jeg fristelsen til at lægge mig på sofaen og tage en lur. For det gjorde det kun endnu sværere at falde i søvn, når jeg senere gik i seng, havde jeg allerede erfaret. Men ligegyldigt, hvor udmattet jeg var, når jeg gik i seng, så kunne jeg stadig ikke falde i søvn.

Jeg lå lysvågen, imens bekymringer for rundt i mit hoved, indtil jeg ikke længere var i stand til at tænke én sammenhængende tanke. Desperat lå jeg og stirrede på clockradioens selvlysende grønne tal. Det hjalp ikke at stå op og tænde for fjernsynet og håbe på, at det kunne dysse mig i søvn – eller at drikke varm mælk, en stærk øl eller urtete.

Da jeg efterhånden havde prøvet alt, var jeg så udmattet og deprimeret, at jeg ikke længere så nogen anden udvej end at gå til min læge. Da han havde hørt på mine problemer, udskrev han en recept på sovepiller til mig. Han advarede mig om, at pillerne var stærkt vanedannende, og at det derfor kun var meningen, at jeg skulle tage dem i en kortere periode. Men mine tanker kredsede kun om at komme til at sove, så jeg lyttede ikke rigtigt efter. Jeg håbede bare, at de ville virke.

Og det skal jeg love for, at de gjorde! Uden på pakken stod der 1-2 piller mod søvnløshed, så samme aften tog jeg to for at være på den sikre side. Efter en halv time var det som om tapetet i mit soveværelse flimrede i nye farver og mønstre, og så gled jeg ind i den skønneste søvn. Næste morgen vågnede jeg for første gang i lang tid fuldstændig udhvilet.

Det var som at have fået livet tilbage igen! Jeg følte mig frisk og udhvilet, og hver aften faldt jeg nu i søvn og sov som et ubekymret barn. Selvom pillerne selvfølgeligt ikke løste mine økonomiske problemer, fik jeg et nyt overskud, som gjorde, at jeg nu kunne se noget lysere på min situation, end jeg før kunne.

Da jeg ikke havde flere sovepiller, bad jeg min læge om en ny recept. Igen advarede han mig om, at sovepillerne var stærkt vanedannende, og at jeg kun skulle tage dem, når jeg ikke kunne undvære dem. Jeg tog nu ikke hans advarsel særligt alvorligt, men det burde jeg havde gjort.

Der gik nemlig ikke længe, før én sovepille ikke gav nogen effekt. Snart måtte jeg tage halvanden pille, og efter et halvt år måtte jeg tage tre sovepiller for at kunne falde i søvn. Jeg følte mig dog ikke længere udhvilet, når jeg vågnede om morgenen. Tværtimod følte jeg mig sløv og irritabel og havde svært ved at koncentrere mig på mit arbejde. Jeg begyndte også at få svimmelhedsanfald.

Alligevel var det tanken om, at jeg ville løbe tør for piller, der fyldte mig med panik. Jeg måtte opsøge andre læger, som kunne udskrive recepter til mig, så min egen læge ikke skulle opdage, hvordan det var fat. De gange, hvor jeg forsøgte at holde op med at tage pillerne, lå jeg vågen hele natten med hjertebanken og smerter i hele kroppen. Jeg var også begyndt at få blackout – ofte i forbindelse med, at jeg havde fået lidt at drikke.

På et tidspunkt mødte jeg en fyr til en fest. Da vi næste morgen vågnede hjemme hos mig, takkede han mig med et skælmsk blik i øjnene for en vild nat! Jeg så forvirret på ham – men turde ikke indrømme, at jeg ikke havde den fjerneste erindring om, hvad vi havde foretaget os sammen.

Det blev vendepunktet. Jeg besluttede endelig at opsøge hjælp. Min læge virkede ikke overrasket, da jeg indrømmede min afhængighed. Tværtimod oplyste han, at afhængighed af sovepiller var et velkendt fænomen, som mange danskere i al hemmelighed led af. Både min krop og psyke skulle kunne nå at følge med afvænningen, så lægen anbefalede, at vi trappede ned på pillerne i stedet for, at jeg stoppede helt fra den ene dag til den anden.

Allerede samme aften tog jeg en halv pille mindre. Det betød faktisk ikke den helt store fysiske forskel. Undervejs de næste par måneder måtte jeg nemlig erfare, at min afhængighed af sovepillerne havde været lige så psykisk som fysisk. Det havde i høj grad været angsten for ikke at sove, der havde gjort mig afhængig af at spise pillerne – og den fysiske afvænning var slet ikke det helvede, som jeg ellers havde frygtet.

Da jeg endelig var helt udtrappet, var det som om, at der var blevet løftet et slør for mine øjne, og jeg igen kunne se verden i klare farver. Mit humør blev bedre, og energien vendte tilbage.
Det betød imidlertid ikke, at mine søvnproblemer blev løst.

Jeg havde stadig lige svært ved at falde i søvn om natten og lå igen ofte vågen til den lyse morgen. Dog var jeg nu blevet klar over, at min søvnløshed havde en nøje sammenhæng med min psyke, og jeg prøvede nu i stedet at fokusere på, hvad der gik mig på.

I dag, 10 år senere, har jeg da ind imellem stadig problemer med at falde i søvn. Oftest i forbindelse med stressede perioder. Nogle nætter opgiver jeg at falde i søvn og står i stedet op for at ordne regnskaber. I mellemtiden er jeg nemlig blevet gift, og sammen med min mand har jeg åbnet en ny forretning.

Når jeg ikke har fået min nattesøvn, trækker han det tunge læs den næste dag. Alene den tanke dæmper min angst for ikke at kunne falde i søvn, når jeg går i seng om aftenen. Men sovepiller vil jeg til gengæld aldrig tage igen. Så risikerer jeg hellere min nattesøvn end at ende i samme mareridt som afhængig igen! 
Foto: Bulls Press
Publiceret: 07-09-2009
Pin it

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du skal være logget ind for at deltage

Er du ikke medlem endnu?

 

Så meld dig ind, og få mulighed for...

 

  • At kommentere artikler, deltage i vores debatforum og give de andre brugeres billeder 'thumbs up'
  • At lave din helt egen side med f.eks. en blog, dit eget fotoalbum og meget meget mere..

Vi glæder os til, at kunne byde dig velkommen her på Hjemmet.dk!

Flere gribende læserberetninger

Jeg var ensom i mit ægteskab
Min venindes børn driver mig til vanvid
Campister endte som kriseterapeuter
Vi har fået en anderledes familie
Hvem ville dog stjæle fra mig?
Maden blev min trøst – og min største fjende
Jeg kunne ikke holde af min stedsøn
Jeg mistede min barndomsveninde, da der kom penge imellem vores mænd
Min veninde kunne ikke rumme min lykke
Min egen fortælling: Min kæreste ville styre mit liv

Min egen fortælling

Alle Hjemmets læserberetninger er autentiske og baseret på interviews med de læsere, der kontakter bladet for anonymt at fortælle skelsættende oplevelser i deres liv.
 
Har du også lyst til at deltage, uden at  du selv behøver at stå frem i bladet, kan du kontakte Vibeke Dorph. Vi sørger for at sløre din identitet og benytter altid modelfoto.

Du kan ringe til Vibeke Dorph tlf. 39 45 76 14 eller skrive til vibeked@hjemmet.dk

Hjemmets Markedsplads

Har du også en masse gamle ting du ikke bruger? Glemte sager, der bare står og samler støv på loftet? Så er Hjemmets nye Markedsplads lige noget for dig...
Klik dig ind og se alle de fine ting og sager her

Dagens lækkeri