Hvad er paradentose og hvordan behandles det?
God tandhygiejne omfatter både selve tænderne og dét tandkød, der omslutter dem. Og hvis dit tandkød begynder at udvise tegn på sygdom, er det essentielt, at du søger professionel hjælp, så snart du kan.
Om sygdommen
Én af de mest både udbredte og alvorlige tandkødssygdomme er paradentose eller paradontitis. Sygdommen påvirker alle de væv, der støtter dine tænder, herunder tandkød og knogler. Paradentose kan på sigt føre til tandtab, fordi de knogler, som støtter dine tænder, gradvist bliver brudt ned.
Symptomer på paradontitis
De fleste af os er nogenlunde flittige til at gå til tandlægen, og hvis du har begyndende paradentose, vil din tandlæge sandsynligvis gøre dig opmærksom på det. Opstår symptomerne dog midt i mellem to besøg i tandlægestolen, er det en god idé, at du tager affære og kontakter en klinik som for eksempel Godtsmil.dk i stedet for blot at vente på at blive indkaldt. De mest almindelige symptomer på paradontitis er gentagen tandkødsbetændelse, løsning af en del af tænderne, kronisk dårlig ånde, og tandkød, der ser ud til at trække sig væk fra tænderne, så tænderne bliver mere synlige.
Årsager til sygdomme
Rygning, diabetes og visse hormonelle forandringer kan øge risikoen for paradontitis. Dertil er nogle mennesker rent genetisk mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen end andre. Dog opstår paradontitis typisk som følge af dårlig mundhygiejne. Hvis plak ikke fjernes ved regelmæssig tandbørstning og tandtråd men derimod får lov til at sidde i tændernes mellemrum, kan plakken hærde til tandsten. Tandsten kan kun fjernes af en tandlæge, og både plak og tandsten irriterer tandkødet, hvilket resulterer i betændelse. Bliver betændelsen ikke slået ned eller behandlet, kan den sprede sig til de dybere strukturer omkring tænderne, og når dette sker, melder paradentosen sig.
Forebyggelse og almindelig paradentose behandling
God mundhygiejne i form af regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd er det vigtigste værn mod paradontitis. Hvis du allerede har fået diagnosen, vil den efterfølgende paradentose behandling afhænge af sygdommens sværhedsgrad. I sygdommens tidligste stadier kan en grundig tandrensning være nok til at fjerne de tandsten og dét plak, som ligger på tandkødskanten. Dette kombineret med efterfølgende bedre mundhygiejne kan være nok til at sikre, at sygdommen ikke får lov til at udvikle sig yderligere. Hvis tilstanden er mere fremskreden, vil tandlægen som regel udføre en dybderensning, der fjerner tandsten og plak fra både over- og underfladen af tandkødet. I nogle tilfælde suppleres der med antibiotika, som kan holde bakterieinfektionen nede.
Den kirurgiske paradentose behandling
Har sygdommen udviklet sig til et særligt svært tilfælde, kan det blive nødvendigt med flapkirurgi, hvor tandkødet løftes for at give adgang til rødderne; knogletransplantation, hvor en ny knogle indsættes som erstatning for det mistede knoglevæv; eller vævsgenerering, hvor vækst af både knogle og tandkød bliver stimuleret. Uanset hvilken paradentose behandling der bedst egner sig, vil en dygtig tandlæge som dem, du finder hos Godtsmil.dk, altid gennemgå din paradentose behandling med dig, før den påbegyndes. Sådan er du nemlig sikker på, at dine tænder og dit tandkød er i trygge hænder.